Comunicat en relació a la presència d’Itaca band al Festival Acústica i al compliment del protocol contra les agressions sexistes

Donat que el grup Itaca band figura en la programació del festival Acústica de Figueres, des de Les Garotes volem fer una sèrie de consideracions:
 
El protocol contra les agressions sexistes en els esdeveniments festius de la ciutat, aprovat aquest any, contempla en el seu punt 2 de l’apartat 3 el següent: “Es descartarà de la programació els grups musicals relacionats amb agressions sexistes o amb declaracions públiques fomentant la cultura masclista”. Som conscients que l’aprovació del protocol es produeix posteriorment a la contractació del grup però, tot i així, demanem a Promo Arts (la promotora del festival) que COMPLEIXI EL PROTOCOL i que retiri del seu cartell al grup Itaca band. No podem permetre que un espai de festa que té el compromís d’abordar les violències masclistes (siguin físiques o no) compti amb la presència d’una persona que ha estat assenyalada en diverses ocasions com a agressor.
 
Així mateix, volem traslladar algunes consideracions entorn del qüestionament del relat de les víctimes que estan duent a terme els mitjans de comunicació, els seguidors del grup i els mateixos integrants d’Itaca band, després del boicot a l’actuació del grup per part de diversos col·lectius a la Festa Major de Sants:
 
Un dels arguments esgrimits per desautoritzar el relat de les agredides és que no hi ha denúncia judicial. En primer lloc, mai es pot posar en dubte el relat de persones agredides, així com tampoc les seves decisions respecte a la forma de fer visibles les agressions. Tot i així, pensem que és necessari explicar el marc global, el context que porta al fet que moltes de les agredides decideixin no denunciar judicialment. Per experiència sabem que aquest qüestionament és, precisament, al que es veuen evocades les dones agredides que decideixen interposar una denúncia, tant a través dels cossos policials com als Jutjats. Per tant, interposar una denúncia suposa sovint un nou episodi de violència cap a l’agredida, aquest cop per part d’aquells agents que -suposadament- han de protegir-la. Aquest és un fet que fa que moltes dones decideixin no denunciar. En el cas d’Itaca band s’hi afegeix el fet que la persona assenyada com a agressor és una persona pública, amb un altaveu i amb tots els recursos al seu abast per deslegitimar les agressions (l’aparell de mitjans de comunicació, la complicitat amb altres grups musicals, etc.). Aquest fet fa, encara més difícil, prendre la decisió d’exposar-se a una denúncia després de l’agressió viscuda.
 
Tant per l’atenció rebuda des d’aquests agents, com pel qüestionament que s’han dut a terme en els casos concrets de les agressions, posar en dubte una agressió és donar impunitat als qui les porten a terme. En cap moment s’ha de posar en dubte la vivència d’una agressió, sota cap circumstància.
 
Aquesta validació sense condicions del relat de les agredides no és quelcom que s’hagin inventat els col·lectius feministes. Per experiència també sabem que és una de les màximes dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones: no es posa mai en dubte el seu relat, així com tampoc s’imposa l’obligació d’interposar una denúncia judicial per a ser ateses, respectant en tot moment les decisions de les agredides. El no qüestionament del relat i de la decisió de les persones agredides és també la premissa amb la qual es treballa des del protocol contra les agressions sexistes a Figueres, així com des de l’atenció i l’acompanyament professional que es realitzarà des del Punt de suport, on no només s’abordaran les violències físiques sinó totes aquelles actituds i comportaments (com la cosificació, les insinuacions i mirades insistents no desitjades, l’evasió de l’espai personal, la no acceptació de negatives, etc.).
 
Per acabar, reiterem el rebuig a la presència d’un grup com Itaca band, que ha decidit utilitzar tots els seus recursos a l’abast per encobrir l’agressor i desautoritzar a les víctimes, en comptes de reconèixer les actituds i les agressions denunciades públicament. Demanem, senzillament, que es COMPLEIXI EL PROTOCOL, que és clar en aquest sentit i no podem permetre que el primer cop que s’implementa a la ciutat cedeixi espai a aquest tipus d’actituds i agressions, incomplint un dels acords del protocol.
 
Aquí us facilitem alguns enllaços amb la informació del protocol contra les agressions sexistes en els esdeveniments festius de Figueres i del tot el procés que els col·lectius feministes han tingut amb el grup musical (que no és nou i que ha apostat pel diàleg des de fa mesos). Tot el suport a Trama Feminista, així com a tots els col·lectius que aposten per fer costat a les agredides.
 
 
 
 
 
Anuncios
Estándar